Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Συγνώμη κυριε Γκούτη

Δεν θα΄λεγα ότι πρόκειται για κλοπή του τίτλου της γνωστής εκπομπής, αλλά περισσότερο θα 'θελα να αποτίσω φόρο τιμής στους πρώτους ηρωϊκούς (πεσόντες) παρουσιαστές της ξένης μουσικής στη χώρα μας. Επίσης εάν κάποιος γνωρίζει εάν ο τίτλος του Blog μου είναι κατοχυρωμένος, να με ενημερώσει για να μην τρέχω με αγωγές και πρόστιμα.

Σε γενικές γραμμές από τον ιστοχώρο (blog) θα διαβάσετε :
- κριτική για ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (στο εξής θα αναφέρετε απλά σαν μουσική)
- μουσικές λίστες με καλλιτέχνες ή τραγούδια που διακρίθηκαν
- ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το γιατί πάει κατά διαόλου η σύγχρονη μυσική.
Για να προλάβω κάποιους αναγνώστες, όσον αφορά την Ελληνική μουσική, δεν έχω τίποτα εναντίον της, απλά δεν μου αρέσει. Ή για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μου αρέσει ελάχιστα.
Δύο δίσκοι του Χατζηδάκη και του Θοδωράκη, κάποιες δισκογραφήσεις του Τσιτσάνη, της Μπέλλου ή και νεώτερες του Μούτση και της Λ. Πλάτωνος, δεν αντιστρέφουν το κλίμα.
Η σύγχρονη ελληνική μουσική σχεδόν σε όλα τα επίπεδα είναι απαράδεκτη.
Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και με την ξένη μουσική. Αυτό το κακό πάμε να προλάβουμε και δεν ξέρω εάν είναι ήδη αργά.

Ο σεβαστός δάσκαλος (βλ. Γ. Πετρίδης) από καιρό έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με με του που πηγαίνει (κατά διαόλου, όπως προανέφερα) η μουσική, αλλά βλέπει και κρίνει τα πράγματα μέσα από το πρίσμα του προϊόντος που πουλάει και θέλοντας ή μη πρέπει να υποστηρίξει. Είναι ενα γρανάζι της βιομηχανίας.

Εμείς δεν έχουμε καμμία εξάρτηση. Δόξα τω θεώ, έχουμε κανονική απασχόληση (τελείως άσχετη με τη μουσική) και βγάζουμε τα γούστα μας ακούγοντας που και που λίγη.
Ευδοκίμως περαιώσαμε 4 δεκαετίες ζωής.
Πρωτακούσαμε τη disco και το punk, νιώσαμε το πετσί μας την άνθηση του new wave αλλά και το πόνο στα τύμπανα των αυτιών μας από το heavy metal, καλαμπουρίσαμε με την pop και ξεσκάσαμε με το ροκ για να καταλήξουμε να πειραματιζόμαστε με την soul, τα blues, την ambient, την electro και την free jazz.
Αχταρμάς δηλαδή, δεν βγαίνει άκρη!!!

Με την λιγοστή εμπειρία λοιπόν, όπως προέκυψε από το άκουσμα τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων τραγουδιών όλα αυτά τα χρόνια, δικαιούμαστε να εκφράσουμε την άποψή μας για τη μουσική. Μερικοί θα συμφωνήσετε, οι περισσότεροι θα διαφωνήσετε (είμαι σίγουρος), αλλά να έχετε υπόψιν ότι όλες οι γνώμες θα είναι σεβαστές και θα προβάλλονται, εφόσον τηρούν τη δεοντολογία και σέβονται την αξιοπρέπεια των υπολοίπων.

Για να κλείσουμε την παρουσίαση και για να με γνωρίσετε καλύτερα θα ετοιμάσω σε λίγο μια λίστα με 10 τραγούδια που με σημάδεψαν και την οποία εαν δεν γνωρίζετε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσετε.